maanantai 2. tammikuuta 2017

Kirkko vai maistraatti?

Meille oli alusta alkaen täysin selvää, että meidät vihitään kirkossa. Kuulutaan molemmat kirkkoon, joten minusta se oli ihan luonnollinen valinta. Meille maistraatti ei ollut siis edes vaihtoehto. Ymmärrän kuitenkin myös hyvin niitä, jotka eivät usko Jumalaan eivätkä kuulu kirkkoon, että silloin maistraatti on oiva valinta. Maistraattiseremoniastakin saa kauniin, varsinkin jos se on itse juhlapaikalla ja kaikki vieraatkaan eivät välttämättä edes erota kirkollista ja siviilivihkimistä.

Mutta sitä en ymmärrä jos kirkollinen vihkiminen suoritetaan ns. väärin perustein. Tarkoitukseni ei ole loukata ketään ja jokainen saa tehdä miten haluaa, mutta itselleni kirkko vihkiminen liittyy siihen, että uskon jumalaan niin siksi en ehkä käsitä näitä "maistraatti maksaa enemmän niin mennään kirkossa, mutta ei haluta virsiä eikä rukouksia". Tuntuu olevan myös erittäin yleistä, että liitytään kirkkoon vain häiden takia. Ymmärrän kyllä sen, jos toinen kuuluu kirkkoon ja toinen ei ja halutaan silti kirkko häät, mutta silloinkin minusta siihen kirkkoon kuuluisi myös jäädä eikä erota taas kirkosta häiden jälkeen. En tiiä saako kukaan kiinni mitä ajan takaa, koska näitä ajatuksia on niin vaikea pukea sanoiksi eikä tarkoitkseni ole tosiaan loukata ketään. Lähinnä tarkoitan sitä, että itselleni kirkko häille on suurempi merkitys kuin vain kauniit puitteet.

Kirkosta puheen ollen, kävimme Villen kanssa joulukonsertissa Johanneksenkirkossa ja oh my god, se käytävä on pitkä!! Mehän ei siis oltu aikaisemmin käyty vihkikirkossamme ja en jotenkin osannut edes ajatella, että se nyt niiin iso kirkko ois. :D Vaikka oon kävellyt sen  ohi ehkä sata kertaa. Nooh ei auta stressata, mutta jotenkin mua jännittää häissä eniten just se kävely alttarille missä Ville odottaa.

Ja hei, häävuosi on täällä!! Nyt häät tuntuu jotenkin paljon konkreettisemmalta kun enää ei voi sanoa, että "sitten ens vuonna". Jaiiks! Häävuoden kunniaksi tein häähömpötykselle oman snapchat tilin, joka löytyy nimellä naimisiin. Sinne höpöttelen kuulumisia paaljon useammin kuin tänne, joten tervetuloa seuraamaan.






6 kommenttia:

  1. Heips Mari! On aina kivaa alkaa seuraamaan uusia hääblogeja :) Olen kirkkovihkimisestä pitkälti samoilla linjoilla kanssasi, uskonto on mulle tärkeä asia. Mutta ymmärrän myös sen että maailma muuttuu kovaa vauhtia ja ihmiset sen mukana, ja kaikille kirkkovihkiminen ei enää merkitse uskoa.

    Meilläkin häät tulevana heinäkuuna ;)
    Otahan myös mun blogi seurantaan jos kiinnostaa;
    unelmiajahaahommia.blogspot.fi

    Maiju/Unelmia ja häähommia

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä pointti tuokin! :) Kuitenkin itse toivoisi kirkon säilyttävän tietyssä määrin sellaisen ns. arvokkuuden ja pyhän. Pitääpäs kurkata blogisi!

      Poista
  2. Minusta se on oikeastaan aika tekopyhää mennä kirkossa naimisiin, jos ei usko eikä muuten käy kirkossa. Toisaalta kuitenkin, ovathan kirkkohäät kauniit ja herkät, ja onkin helppo ymmärtää, miksi monet haluavat vihkimisen kirkossa. Me ei kuitenkaan edes harkittu kirkkovihkimistä, sillä mieheni ei kuulu kirkkoon emmekä halunneet häihimme pappia puhumaan. Meidän näköisemme juttu oli, että (aiemmin toimitetun maistraattivihkimisen jälkeen) isäni luki kauniin runon ja ystäväni soitti selloa luonnon keskellä. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo samaa mieltä. Varsinkin kuin maistraattiseremoniastakin saa kauniin pienellä vaivalla. :)

      Poista
  3. Ymmärrän sun pointin tosi hyvin. Olen itsekin miettinyt asiaa ja omaa suhtautumistani siihen. Mä ymmärrän myös sen, miksi monet valitsevat kirkkovihkimisen, vaikka eivät uskoisikaan. Juuri toi Medarin mainitsema herkkyys ja kirkon kauneus tuovat omanlaisensa tunnelman, ja se on monen mielestä osa perinnettä.

    Mä olen itse ehkä enemmänkin väliinputoaja. Kuulun kirkkoon ja olen ollut seurakunnalla hetken aikaa töissä nuorena sekä viettänyt aikaa seurakunnan järjestämissä illoissa. Ajattelen kuitenkin olevani nykyään tapauskovainen. Ko. kirkko kuitenkin merkitsee itselleni jatkuvuutta: minut on siunattu kouluun siellä ja päässyt ripille. Siksi minulle on luontevaa mennä kirkossa naimisiin.

    Ajattelen itse, että jokainen tekee omat valintansa omien kokemustensa ja arvojensa pohjalta. Jos se on hääparille ok mennä naimisiin Jumalan kasvojen edessä häiriintymättä asiasta, se on ok myös minulle. En näe sitä, että se olisi minulta pois tai halventaisi kirkkoa tai uskovaisia. Toki silloin olisi hyvien tapojen mukaista ottaa koko paketti eli myös ne virret ym. mukaan vihkitoimitukseen. Samalla tavalla se on ok, jos hääpari haluaa ehdottomasti mennä maistraatissa naimisiin. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jep sitä minäkin haluan korostaa, että jokainen hääpari tietenkin tekee niinkuin itse parhaaksi näkee, eikä ole olemassa oikeaa tai väärää tapaa. :) Ymmärrän myös sinun tapauksesi oikein hyvin ja just se, että meillä kaikilla on niin erilaiset taustat, jonka takia jokainen toteuttaa myös vihkimisen itselleen sopivalla tavalla.

      Poista